İlk Türk helikopteri 2010'da uçacak

Yazar: King_Wolf Security Pages Yorum Yap 9 Ekim 2009 Cuma


Devlet Planlama Teşkilatı'nın talebi ve sağladığı 35 milyon lira kaynakla 2002'de başlatılan proje kapsamında İstanbul Teknik Üniversitesi'nde (İTÜ) ilk yüzde 100 Türk helikopteri tasarlandı. Helikopterin özgün tasarımının yapıldığı 'Havacılık Araştırma Geliştirme ve Uygulama Projesi' kapsamında üretilmekte olan prototip 2010'da tamamlanacak ve ilk deneme uçuşunu yapacak.

SIR GİBİ SAKLANDI

Ulusal proje olduğu için bugüne kadar gizli tutulan helikopterin daha sonra üretimine de geçilecek. İTÜ Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin, şimdilik İTÜ'nün simgesi olan arıdan dolayı 'Arıkopter' denilen helikopteri ilk kez
AKŞAM'a tanıttı. Beş yolcu kapasitesine sahip olacak tek pilotlu ve tek motorlu geleneksel bir helikopter olarak tasarlanan 'Arıkopter', yüksek güvenilirliğe sahip olacak. Düşük gürültü seviyesinde çalışacak olan helikopter, bakım maliyeti de düşük olacak şekilde tasarlandı. 'Arıkopter', yüksek irtifa işletim kabiliyetine sahip. Askı durumu, düşük hızda gezinme ve uzun menzil seyir gibi çok yönlü işlevleri gerçekleştirebilecek şekilde tasarlanan helikopter, kamuda ve özel şirketlerde ticari amaçla, özel seyahatlerde ve daha pek çok görevde kullanılabilecek. Arıkopter ile acil tıp hizmetleri, yangın kurtarma, çok amaçlı askeri, keşif hizmeti yapılabilecek.

Tasarım ve Motor Entegrasyonu sorumlusu Aydın Mısırlıoğlu'nun yürütücülüğünde süren projede bugüne kadar dönüşümlü olarak 150'ye yakın mühendis ve araştırmacı görev aldı. Projenin Prof. Dr. Gülsün Sağlamer'in rektörlüğü döneminde bir prototip üretmek amacıyla başlatıldığını söyleyen Prof. Şahin, DPT'de projenin koordinatörü olarak görev aldığını belirtti. İTÜ'nün projeyi dışarıdan hizmet alımıyla tek başına yürüttüğünü belirten Prof. Dr. Şahin, üniversitede bu amaçla Rotorlu Hava Araçları Tasarım ve Mükemmeliyet Merkezi'nin (ROTAM) kurulduğunu söyledi. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ), Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Tataristan'daki AVIA, MVEN firmaları, Rus TSAGI ve Amerikalı Triumph, Georgia Tech firmalarından yapılan hizmet alımlarıyla oluşturulan prototip Ankara'daki TUSAŞ tesislerinde montajlanıyor. Şahin, üretime geçilmesinin ardından helikopterin bütün parçalarının kendilerince üretilebileceğini ifade etti.

BAŞBAKAN'DAN RANDEVU

Ortadoğu ve yakın çevrede ciddi bir pazarı oluşabilecek helikopterin üretime geçebilmesi için DPT'ye başvurduklarını ancak destek alamadıklarını belirten Prof. Dr. Şahin, projeyi geçen ay Devlet Bakanı Hayati Yazıcı'ya sundu. Yazıcı'nın Başbakan Erdoğan'a ilettiği üretim projesi için destek arayışları sürüyor. Şahin, Başbakan Erdoğan'dan randevu aldığını ve projeyi ona da anlatacağını söyledi.

Tataristan'la ortak olabiliriz

TATARİSTAN'DAKİ firmaların ortak üretim için teklif getirdiğini belirten Prof. Şahin, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Rusya ziyareti sırasında bu teklifin ona da götürüldüğünü söyledi. Şahin, 'Helikopterin üretimine geçildiğinde bunu üniversite tek başına yapamaz. TUSAŞ ya da Tataristan'daki firma ile birlikte yapabiliriz.

İTÜ Teknokent'te kurulacak bir şirket aracılığıyla üçlü bir mekanizmayla hayata geçirmek istiyoruz. Devlet destek vermezse de Tataristan ya da ABD'den bir firma ile üretmeyi düşünüyorum. Bu kadar emek boşa gitmemeli. Bu bir araştırma olarak kalmamalı. Emeğin yanı sıra bir sürü yetişmiş insan var; değerlendirilmesi gerekiyor' diye konuştu.

Kaynak
Yazıyı paylaş:  
StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Yahoo TechnoratiReddit Google Twitter Friend Feed Facebook

Etiketler:
Bu yazıya yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan siz olun!
:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Yorum Gönder

Yorumlarınızı esirgemeyiniz, sizin de bu yazı hakkındaki düşüncelerinizi belirtme hakkınız var.
Lütfen yorumlarken, kişi ve kurum haklarını zedeleyici kelimeler kullanmayınız!

: ) -> :) , : D -> :D , : P -> :P ,
: ( -> :( , ; ) -> ;)

Hakkımda

Fotoğrafım
6 yıldır hack ve security alanında yoğunlaştım.Bir çok şey gördüm geçirdim son günlerime yakında sizleri bilgilendirmek amacıyla açtım bunu
iyinet frmtr trkygnclr webmaster seo yarışması | iyinet frmtr trkygnclr webmaster seo yarışması | iyinet frmtr trkygnclr webmaster seo yarışması | iyinet frmtr trkygnclr webmaster seo yarışması